40 درصد تخفیف برای همه محصولات با کد تخفیف: off40

راه‌های کاهش استرس در محیط کار

پیدا کردن راه‌هایی برای کاهش استرس در محل کار، اولویت اصلی کارشناسان منابع انسانی و مسئولان بخش رفاه هر مجموعه‌ای است. با توجه به اینکه حداقل نیمی از کارکنان در محل کارشان استرس را در سطح متوسط تا زیاد تجربه می‌کنند، پیدا کردن ترفندهایی برای کاهش اضطراب در محیط کار یکی از چالش‌های اصلی هر کسب و کار و سازمانی است. با وجود اینکه میزان قابل قبولی از استرس در کار کاملا طبیعی و اتفاقا لازم است، ولی وقتی که این فشار زیاد و غیرقابل کنترل شود، به مسئله‌ای تبدیل می‌شود که هم می‌تواند به سلامت کارمند و هم به عملکرد آن‌ها آسیب برساند. با توجه به اهمیت این مسئله، ما قصد داریم در این مقاله راه‌های کاهش استرس در محیط کار را ارائه کنیم.

این ترفند بیشتر برای مدیران و مسئولان ارشد مجموعه‌هاست. برای اینکه به کارکنان خود در مدیریت استرس کمک کنید، باید یاد بگیرید که چگونه علائم را تشخیص دهید. به طور کلی می‌توانیم علائم استرس را به چهار حوزه‌ی اصلی تقسیم کنیم: فیزیکی، شناختی، رفتاری و عاطفی. 

علائم فیزیکی معمولا شامل سردرد، تنش عضلانی، خستگی، درد قفسه سینه و تپش قلب است. یکی دیگر از نشانه‌های استرس، علائم شناختی‌ است که شامل تمرکز کم، تحریک پذیری، خستگی و اختلال در حافظه است. استرس بر وضعیت عاطفی ما هم تاثیر می‌گذارد و علائمی مانند طغیان‌های عاطفی، خلق‌وخوی بد، حساسیت بالا به انتقاد، اعتماد به نفس پایین، اضطراب و خشم دارد.  

علاوه بر علائم بالا، ممکن است استرس باعث مسائل دیگری هم شود که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم: اختلاف نظر و بحث بین فرد مضطرب با سایر کارکنان، افت بازده، درخواست مرخصی‌های استعلاجی بدون وجود بیماری‌های جسمی، جابجایی و تکان خوردن بیش از حد.  

با توجه به علائم ذکر شده، اگر فکر می‌کنید که یکی از کارکنان مجموعه‌ی شما استرس دارد، سعی کنید به آن‌ها نزدیک شوید و سر صحبت را با آن‌ها باز کنید. درباره‌ی شرایط و دلایل استرس از آن‌ها سوال کنید و نشان دهید که نگران حال‌شان هستید. وقتی فرد مضطرب با شما صحبت می‌کند، بدون قضاوت به حرفش گوش کنید و سعی نکنید دلیل استرسش را کوچک در نظر بگیرید و یا به او بگویید که به خودش تلقین می‌کند.

اصلا نیازی نیست برای همه‌ی حرف‌های او جواب داشته باشید، همین که نشان دهید شنونده‌ی خوبی هستید، شرایط روحی کارمندتان برای شما اهمیت دارد و هر حمایتی که بتوانید برای او انجام می‌دهید کافی است؛ به خاطر اینکه شما متخصص و یا روانشناس نیستید و کاری بیش از این از دست‌تان برنمی‌آید. 

زمانی که احساس می‌کنیم موقعیت‌ها خارج از کنترل ما هستند، دچار استرس می‌شویم و در صورتی که این احساس مزمن باشد، اعتماد به نفس، تمرکز و رفاه از بین می‌رود. با توجه به اینکه ما هیچ‌وقت نمی‌توانیم روی تمام جنبه‌های یک قضیه کنترل داشته باشیم، پس بهتر است که انرژی و توان‌مان را روی قسمت‌هایی بگذاریم که می‌توانیم کنترل کنیم.

معمولا ما فقط روی اعمال و عکس‌العمل‌های خودمان کنترل داریم و کنترل رفتارها، کارها و لحن بقیه‌ی افراد دیگر دست ما نیست. بنابراین سعی کنید در ۵۰٪ خودتان بی عیب و نقص باشید. 

اگر احساس می‌کنید خسته هستید یا از یک جلسه پرتنش بیرون آمده‌اید و می‌خواهید اضطراب‌تان را کم کنید و به حالت طبیعی‌تان برگردید، چند نفس عمیق بکشید. سعی کنید که این تنفس‌ها بین ۵ تا ۷ ثانیه باشد. بعد از اینکه این کار را چندین بار تکرار کردید، همان احساسی را خواهید داشت که افراد بعد از یک کلاس و یک ساعت و نیم یوگا دارند. 

بیشتر ما در طول روز تحت بمباران ایمیل‌ها، تماس‌های تلفنی، نوتیفیکیشن‌ها، پیام‌های فوری و ضرب‌الاجل‌های ناگهانی هستیم. این مسائل باعث استرس ما می‌شوند، اگر به دنبال این هستید که با این اضطراب مقابله کنید، باید تا جایی که می‌توانید عوامل حواس‌پرتی را از دور و اطراف‌تان حذف کنید. به طور مثال می‌توانید در ساعات اداری نوتیفیکیشن‌های شبکه‌های اجتماعی‌تان را خاموش کنید و اگر کار مهمی ندارید، تلفن همراه‌تان را سایلنت کنید. 

بسیاری از افراد روزهایشان را با پیروی از رویکرد فشار، فشار، فشار سپری می‌کنند. آن‌ها فکر می‌کنند اگر هر روز برای هشت تا ده ساعت کار مفید و فشرده برنامه‌ریزی کنند، کارهای بیشتری انجام می‌دهند، اما بسیاری از روانشناسان بر خلاف این تصور، اعتقاد دارند که این روش بهره‌وری را به شدت کاهش می‌دهد، سطح استرس را بالا می‌برد و باعث می‌شود که فرد انرژی کافی برای زندگی شخصی خودش نداشته باشد.  

اگر به دنبال افزایش بهره‌وری و کاهش استرس هستید، بعد از هر ۴۰ دقیقه، بین ۵ تا ۱۰ دقیقه از جایتان بلند شوید، چند قدم راه بروید و چند حرکت کششی ساده انجام دهید. این کار نه تنها باعث می‌شود گردش خون بهتری داشته باشید، بلکه اضطراب‌تان را شدیدا کاهش می‌دهد. 

خواب کافی و تغذیه‌ی مناسب علاوه بر اینکه باعث سلامت جسمی می‌شود، تاثیرات مثبت زیادی روی سلامت روانی هم می‌گذارد. به گفته‌ی چندین متخصص تغذیه، رژیم غذایی کم قند و پروتئین بالا باعث کاهش تنش‌های ذهنی و اضطراب می‌شود. از طرف دیگر، خواب هم تاثیر عمیقی روی عملکرد مغز شما دارد. یک انسان بالغ باید هر شب ۷ الی ۸ ساعت خواب پیوسته داشته باشد. اگر خواب راحتی ندارید و یا شب‌ها از خواب می‌پرید و دوباره خواب‌تان نمی‌برد، می‌توانید این ترفند تنفسی را امتحان کنید. سوراخ راست بینی خود را بگیرید و از سوراخ چپ بینی‌تان سه تا پنج نفس عمیق بکشید.  

یکی از مهم‌ترین نکته‌هایی که باید به آن دقت داشته باشید، این است که به جای اینکه برای هر کار و تصمیم‌تان به دنبال تایید دیگران باشید، اعتماد به نفس‌تان را بالا ببرید و به خودتان استرس وارد نکنید.

اگر بیش از حد درگیر این باشید که دیگران چه فکری درباره‌ی شما می‌کنند، دیگر نمی‌توانید کنترل افکارتان را در دست بگیرید و به خاطر مسائل جزئی دچار استرس می‌شوید. همین مسئله باعث می‌شود تمرکزتان پایین بیاید و در انجام مسئولیت‌هایتان اهمال‌کاری کنید.

بنابراین روی خودتان کار کنید تا حرف و نظرات دیگران تاثیر زیادی روی شما نداشته باشد. این را هم گوشه‌ی ذهن‌تان داشته باشید که حتی اگر بهترین کار دنیا را انجام دهید، باز هم یک نفر پیدا می‌شود که یک ایرادی از آن بگیرد، بنابراین سعی کنید تا جایی که می‌توانید روی کارتان انرژی بگذارید و بهترین عملکردتان را داشته باشید.

قسمتی از کتاب صوتی «ساده‌اش کن تا حل بشه» را بشنویم:

شما می‌توانید برای دانلود کتاب صوتی «ساده‌اش کن تا حل بشه» روی تصویر زیر کلیک کنید:

دیدگاه‌ها 0

سبد خرید