چگونه ذهن را کنترل کنیم؟
کنترل ذهن به ما کمک میکند تا به اهداف کوتاه مدت و بلند مدت خود برسیم و با ذهنیتی روشن، مطمئن و رو به جلو در زندگی شخصی و حرفهای پیش برویم. زمانی که ذهنمان مورد حمله قرار میگیرد، رسیدن به اهداف کار خیلی خیلی سختی است، به خاطر اینکه حمله از درون خودمان است. وقتی کنترل ذهنمان را از دست بدهیم، حواسمان پرت میشود و باعث میشود به تواناییها و پتانسیلهایمان شک کنیم. همین مسئله ما را از دستیابی به اهدافمان دور و دورتر میکند. با توجه به اهمیت این موضوع، ما در ادامهی مطلب ترفندهایی را ارائه میکنیم که یاد بگیریم چگونه ذهن را کنترل کنیم.

۱. چگونه ذهن را کنترل کنیم؟ افکاری را که میخواهید تغییر دهید شناسایی کنید.
یکی از راههایی که به شما کمک میکند روی ذهنتان کنترل داشته باشید این است که به خوبی بدانید چه چیزی در ذهنتان است. وقتی از محتویات ذهن اطلاع داشته باشید، خیلی راحتتر میتوانید آنها را طبقه بندی کنید و رویشان تمرکز داشته باشید. وقتی این کار را انجام دهید، خیلی راحتتر متوجه افکار دلسرد کننده، نشخوار ذهنی، سوگیریهای شناختی، سرزنش و … میشوید.
مرحلهی بعد این است که برای هر کدام از این شرایط، ترفند خاص خود را به کار ببرید تا با این الگوهای فکری مقابله کنید.
۲. دست از نشخوار ذهنی بردارید.
یکی از آسیبرسانترین کارهایی که باعث میشود کنترل ذهن را از دست بدهید، نشخوار ذهنی است. سعی کنید با ترفندهایی ساده و اما کاربردی جلوی نشخوار فکری را بگیرید. یکی از کارهایی که میتوانید انجام دهید این است که بدترین سناریو فکر کنید. اگر چه این کار به نظر غیرشهودی میرسد و میتواند باعث نشخوار فکری بیشتر شود، ولی وقتی بدترین سناریو را در ذهن میآورید و بعد به این فکر میکنید که آیا میتوانید از عهده آن برآیید یا خیر، کمی از نگرانی و اضطرابتان کم میشود. با این کار ذهن هم با بدترین چیزی که میتواند اتفاق بیفتد، مواجه میشود و همین مسئله باعث میشود در شرایط بحرانی کنترلتان را از دست ندهید.
ترفند دیگری که برای مقابله کردن با نشخوار فکری وجود دارد این است که زمانی را برای نگرانی خودتان در نظر بگیرید. با اختصاص دادن زمانی را برای فکر کردن به مشکل، ذهن شما متوجه میشود توجهی که (شاید) به آن نیاز دارد را به خودش جلب کرده است. این کار به شما کمک میکند خودتان تصمیم بگیرید که تا چه اندازه و در چه زمانی به مشکلتان فکر کنید.
پیاده روی و زمان گذراندن در طبیعت میتواند ذهن شما را از نگرانیهایتان دور کند. از طرف دیگر ورزش یا مناظر، صداها، بوها و … جدیدی که در طبیعت حس میکنید و میبینید، باعث میشوند حواستان پرت شود و کمتر به موضوعات ناراحتکننده فکر کند.

۳. به خودتان ایمان داشته باشید و مطمئن باشید که میتوانید تغییر کنید.
خودباوری و اطمینان داشتن به تواناییهای خودتان باعث میشود به تغییر کردن امیدوار شوید. همیشه به خودتان بگویید که توانایی این را دارید که ذهنتان را کنترل کنید. اگر باور ندارید که میتوانید تغییر کنید، از مثبت اندیشی برای رویارویی با مشکل خود استفاده کنید و سعی کنید به خاطر داشته باشید که وقتی بتوانید طرز فکر خود را تغییر دهید، می توانید پیشرفت کنید.
مطالعات و تحقیقات معتبر روانشناسی نشان میدهند که افرادی که این طرز فکر رشد کردن و تغییر کردن را دارند، نسبت به افرادی که ویژگیها و مهارتهای خود را ثابت و غیرقابل تغییر میبینند، به احتمال خیلی بیشتری میتوانند کنترل ذهن را در دست داشته باشند و مشکلات و مسائل را بهبود بدهند.
۴. چگونه ذهن را کنترل کنیم؟ نسبت به توانایی های خود خوشبین باشید.
تحقیقات و مطالعات نشان میدهند که خوشبین بودن در مورد تواناییتان به شما کمک میکند تا بتوانید کنترل بیشتری روی ذهنتان داشته باشید. برای خوشبین بودن، سعی کنید به خودتان بگویید که موفق خواهید شد. حتی اگر در آن لحظه به این حرف اعتقاد ندارید، موفقیت را به خودتان تلقین کنید، این کار تاثیر ویژهای روی ذهن شما میگذارد.
۵. همه چیز را به هم ربط ندهید.
یکی از آسیبرسانترین کارهایی که افراد انجام میدهند این است که تجربههای منفی و شکستهایشان را به تمام اتفاقات پیشروی زندگیشان تعمیم میدهند. به طور مثال، کسی که بیش از حد تجربیات منفیاش را به کل زندگیاش تعمیم میدهد، میگوید: من دوران کودکی سختی داشتم، بنابراین زندگی من برای همیشه بسیار سخت خواهد بود.
اگر شما هم جزو این دسته از افراد هستید، سعی کنید این رفتارتان را کنار بگذارید و دائم به خودتان بگویید که باید آیندهتان را با تلاش و پشتکار تغییر دهید. مثلا اگر کودکی سختی داشتهاید و فکر میکنید که زندگی شما برای همیشه سخت و تلخ خواهد بود، راههایی را برای بهبود زندگیتان پیدا کنید و به جای فکر و خیال الکی و بیجا، زندگیتان را تغییر دهید.

۶. از فاجعه سازی دست بردارید.
این یک تله فکری منفی است که در وقتی در آن گرفتار شوید، با یک اتفاق بد کل زندگیتان را از بین خواهید برد. به عنوان مثال، کسی که ذهن فاجعهساز دارد، بعد از رد شدن در یک آزمون استخدامی با خودش میگوید: زندگی من خراب شده و هرگز نمیتوانم شغل خوبی پیدا کنم.
برای اینکه جلوی فاجعه سازی ذهن را بگیرید، روی مثبت اندیشی کار کنید. علاوه بر این، میتوانید از خودتان سوالاتی بپرسید و با منطق و استدلال به آنها پاسخ دهید. به طور مثال، کسی که در یک آزمون مردود شده و فکر میکند زندگیاش نابود شده است زیرا هرگز شغل خوبی پیدا نمیکند، میتواند از خودش بپرسد: آیا کسی را میشناسم که در یک آزمون مردود شده باشد، اما باز هم شغل خوبی پیدا کرده باشد و خوشحال و راضی به نظر برسد؟
۷. چگونه ذهن را کنترل کنیم؟ برای زندگیتان برنامه داشته باشید.
اگر برای رسیدن به خواستهها و اهدافتان برنامهی روشنی داشته باشید، خیلی راحتتر میتوانید کنترل ذهنتان را حفظ کنید، مخصوصا در شرایط سخت و بحرانی. برای خودتان یک برنامه کوتاه مدت و یک برنامهی درازمدت داشته باشید. علاوه بر این مهمترین چیزهایی را که از زندگی میخواهید بنویسید. این کارهای به ظاهر ساده، تاثیرات بسیار عمیق و بزرگی دارند.

۸. لبخند بزنید، حتی اگر حوصله اش را ندارید.
احساسات منفی باعث میشومد کنترل شما روی ذهنتان کاهش پیدا کند و در شرایط سخت دچار سردرگمی شودی. یکی از مهمترین و در عین حال سادهترین راههای مقابله با احساسات منفی، لبخند زدن است.
در پایان برشی از کتاب صوتی «رازهای روانشناسی تاریک» را بشنویم:
برای دانلود کتاب صوتی «رازهای روانشناسی تاریک» روی تصویر زیر کلیک کنید:
دیدگاهها 0