چطور تشخیص بدهم به ADHD مبتلا هستم؟
شاید اسم اختلال ADHD به گوشتان خورده باشد و کمی با آن آشنا باشید. اگر بخواهیم خیلی کوتاه این اختلال را تعریف کنیم باید بگوییم که ای دی اچ دی اختلال کمتوجهی یا بیش فعالی است. همهی ما انسانها در بعضی شرایط تمرکز نداریم یا حواسمان پرت میشود، اما چطور باید بفهمیم که به ADHD مبتلا هستیم. تنها راه برای اطمینان از این موضوع مراجعه به پزشک متخصص است، چرا که با توجه به علائم و نشانههایی که دارد، ممکن است با اضطراب یا افسردگی اشتباه گرفته شود. با توجه به اهمیت این مسئله و شیوع آن، ما در این مطلب قصد داریم خیلی ساده به علائمی اشاره کنیم که در بیشتر مبتلایان به ای دی اچ دی مشاهده شده است. باز هم لازم است تاکید کنیم که اگر شک دارید و علائم این اختلال را دارید، تنها کسی که میتواند نظر درست و قطعی بدهد، پزشک متخصص است.
۱. چطور تشخیص بدهم به ADHD مبتلا هستم؟ بیش از حد فراموشکار هستید.
در زندگی همهی افراد پیش میآید که کلید خانه را فراموش کنند، یا یادشان برود موبایلشان را با خودشان ببرند، اما این اتفاقات همیشگی نیستند، ولی فراموشکاری برای افراد مبتلا به ADHD خیلی زیاد پیش میآید. مثلا ممکن است هر روز زمانی را صرف جستجوی عینک، کیف پول، تلفن و سایر وسایل ضروریشان باشند. همچنین امکان دارد فراموش کنند که تماسهای تلفنی را پاسخ دهند، یا نوبت دکتر را از دست بدهند چون یادشان رفته به مطب مراجعه کنند.
۲. خوب حرف دیگران را گوش نمیدهید.
برای همهی ما پیش آمده که تمرکزمان روی حرف دیگران را از دست بدهیم و چند لحظه متوجه نشویم که طرف مقابل دارد دربارهی چه چیزی صحبت میکند، این اتفاق بیشتر در زمانی میافتد که عوامل حواسپرتی، از جمله موبایل یا تلویزیون، در اطراف ما باشد.
افراد مبتلا به ADHD خیلی بیشتر تمرکزشان را از دست میدهند و حتی اگر عامل بیرونی حواسپرتی وجود نداشته باشد، آنها نمیتوانند خیلی خوب تمرکز کنند، حرفهای دیگران را بشنوند و سبک سنگین کنند.
۳. اغلب اوقات دیر میکنید.
مدیریت زمان یک چالش همیشگی برای افرادی است که به اختلال اختلال کمتوجهی یا بیش فعالی مبتلا هستند. این عدم توانایی در مدیریت زمان، باعث میشود که آنها قرارهای مهم دوستانه و یا کاریشان را از دست بدهند و نتوانند به خوبی برای زندگیشان برنامهریزی کنند.
۴. در تمرکز کردن مشکل دارید.
مشکلات تمرکز، به ویژه تمرکز طولانی مدت یا توجه به جزئیات، یکی از چالشهایی است که مبتلایان به ای دی اچ دی با آن دست و پنجه نرم میکنند. افسردگی، اضطراب و عوارض اعتیاد نیز میتواند بر تمرکز شما تاثیر بگذارند ، این یکی از همان دلایلی است که تاکیر میکنیم برای تشخیص اختلال حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید، به خاطر اینکه او میتواند سوالاتی از شما بپرسد تا دقیقا متوجه شود که چه مشکلی دارید.
۵. چطور تشخیص بدهم به ADHD مبتلا هستم؟ کارها را نیمهتمام رها میکنید.
عدم تمرکز، کمتوجهی و مشکل در حافظه میتوانند شروع کردن و یا به پایان رساندن پروژهها را برای مبتلایان به اختلال ADHD سخت و یا حتی عذابآور کنند، به خصوص پروژههایی که برای تکمیل آنها تمرکز زیادی لازم است. البته این نشانه در مبتلایان به افسردگی هم دیده میشود، بنابراین خودتان به تنهایی نمیتوانید تشخیص بدهید که به اختلال ای دی اچ دی مبتلا هستید یا نه.
۶. در کودکی مشکلات رفتاری داشتید.
اختلال کمتوجهی یا عدم تمرکز بیشتر در بین کودکان شایع است. بنابراین اگر در کودکی مشکلات تمرکز و توجه داشتید، ممکن است که به ADHD مبتلا بودید و این اختلال تا بزرگسالی هم همراه شما مانده باشد. در بسیاری از شرایط خانواده و اطرافیان چنین کودکانی آنها را به بازیگوشی بیش از حد، تنبلی و یا حتی افسرده یا مضطرب بودن متهم میکردند. اگر در کودکی چنین شرایطی را داشتید، ممکن است علائم آن همچنان در شما وجود داشته باشد، بنابراین برای اطمینان خاطر حتما به پزشک مراجعه کنید.
۷. نمیتوانند کارها را سازماندهی کنید.
افراد مبتلا به اختلال ای دی اچ دی به سختی میتوانند کارهایشان را سر و سامان بدهند و این مسئله بیشتر خودش را در محل کار نشان میدهد. آنها در تعیین اولویتها، انجام وظایف و رعایت ضرب الاجلهای پروژه با مشکل مواجه میشوند.
۸. چطور تشخیص بدهم به ADHD مبتلا هستم؟ بیقرار هستید.
کودکان مبتلا به ADHD اغلب بیش فعال هستند، اما بزرگسالان به احتمال زیاد بیقرار هستند یا احساس آرامش نمیکنند و گاهی اوقات این حالتشان را با زیاد صحبت کردن و قطع کردن صحبت دیگران بروز میدهند.
۹. نمیتوانید احساسات خود را کنترل کنید.
همهی ما در روزهایی ممکن است بسیار هیجانی شویم، بدخلق یا تحریک پذیر باشیم، احساس ناامیدی و بیانگیزگی داشته باشیم، یا مستعد طغیان خشم باشیم. اما افراد مبتلا به ADHD بیشتر دچار احساسات آنی میشوند و کنترل و مدیریت آن برایشان کار سادهای نیست.
کلام پایانی
اینها فقط برخی از علائمی هستند که در اکثر مبتلایان به اختلال ADHD دیده شده است، ولی افراد خودشان نمیتوانند به راحتی تشخیص بدهند که مبتلا هستند یا نه. علاوه بر این هیچ آزمایشی وجود ندارد که با توجه به نتایج آن بتوانید این اختلال را تشخیص دهید.
تنها راه موجود مراجعه به پزشک متخصص است. او با انجام تستهای تخصصی و بررسی شرایط و علائم شما میتواند نتیجهی نهایی را به شما اعلام کند.
در پایان برشی از کتاب صوتی «درون ذهن پریشان» را بشنویم:
شما میتوانید برای دانلود کتاب صوتی «درون ذهن پریشان» روی تصویر زیر کلیک کنید!
دیدگاهها 0