کتاب صوتی انسان در جستجوی معنا

ویکتور فرانکل
  • گوینده: مهدی خلیلی
  • مدت زمان: 280 دقیقه
  • ناشر صوتی: رادیو مثبت
(دیدگاه 2 کاربر)

76,000 تومان

آنچه خواهید شنید

معرفی کتاب صوتی «انسان در جستجوی معنا»

 

انسان در جستجوی معنا؛ کتابی که نوری را در وجود شما روشن می‌کند. برای همه‌ی ما انسان‌ها لحظاتی در زندگی وجود داشته که احساس کردیم دیگر نمی‌توانیم به زندگی‌مان ادامه دهیم. گاهی اوقات سختی‌های زندگی آن‌قدر زیاد و سنگین می‌شود که با خودمان می‌گوییم همه چیز را رها کنیم.

بعضی وقت‌ها به قدری در روزمرگی و تکرار غرق می‌شویم که به کل یادمان می‌رود برای چه زندگی می‌کنیم. اکثرا بعد از چند روز دوباره از جایمان بلند می‌شویم و با همه‌ی سختی‌ها به زندگی ادامه می‌دهیم.

چرا؟ چه چیزی ما را سرپا نگه می‌دارد؟ هر کس یک و یا چندین دلیل برای ادامه‌ی زندگی دارد.

در این مطلب قصد داریم یکی از بهترین کتاب‌های روانشناسانه و نویسنده‌ی آن را به شما معرفی کنیم: کتاب «انسان در جستجوی معنا» نوشته‌ی دکتر «ویکتور فرانکل». این کتاب به ما کمک می‌کند تا معنای زندگی‌مان را پیدا کنیم و بدانیم باید دنبال چه چیزی باشیم.

---------------------------------------------------------------

 

کمی با زندگی پر افت و خیز دکتر «ویکتور فرانکل» آشنا شویم

«ویکتور فرانکل» سال ۱۹۰۵ در شهر وین در اتریش به دنیا آمد. او از ۲۵ سالگی، به مدت سه سال در بیمارستان روانی وین به عنوان رئیس بخش خودکشی زنان مشغول به کار شد. فرانکل به دلیل یهودی بودن‌اش، توسط نازی‌ها اول در اردوگاه آشویتس و سپس در اردوگاه کار اجباری داخائو زندانی شد.

او روزهای بسیار سختی را در این اردوگاه‌ها گذراند. مادر، پدر، برادر و همسر باردارش یا در این اردوگاه‌ها از بین رفتند یا در کوره‌های آدم‌سوزی سوزانده شدند. دکتر فرانکل هر روز شاهد شکنجه و مرگ انسان‌های زیادی بود. تجربیات او در این اردوگاه‌های کار اجباری، باعث شد مکتب جدیدی به اسم لوگوتراپی یا معنا درمانی در روانشناسی بنیان‌ گذاری کند. 

او یکی از روان‌ درمانگران بزرگ قرن است و سی و یک اثر در زمینه‌های فلسفه، روان‌ درمانی و عصب‌‌شناسی نوشته است.  در زمان مرگ «ویکتور فرانکل» در سال ۱۹۹۷ میلادی، کتاب «انسان در جستجوی معنا» به بیست و چهار زبان زنده‌ی دنیا ترجمه شده بود و بیش از ۱۰ میلیون نسخه از آن هم به فروش رفته بود.

در سال ۱۹۹۱، کتابخانه کنگره ایالات متحده یک نظرسنجی انجام داد و از خوانندگان کتاب‌ها خواست تا کتابی را که در زندگی‌شان تغییر ایجاد کرده بود، نام ببرند. در آن نظرسنجی کتاب «انسان در جستجوی معنا» در میان ده کتاب تاثیرگذار آمریکا قرار گرفت.

---------------------------------------------------------------

 

چرا خودکشی نمی‌کنید؟!

شاید این سوال خیلی شوکه کننده باشد، ولی دکتر «ویکتور فرانکل» با استفاده از پاسخ‌های این سوال خط اصلی روان درمانی‌اش را پیدا می‌کرد. او هر از گاهی از بیماران خود که از رنج‌ها و اضطراب‌های زیادی رنج می‌بردند، می‌پرسید: «چرا خودکشی نمی‌کنید؟» هر کس پاسخ منحصر به فرد خود را برای این سوال دارد.

یک نفر به خاطر خانواده‌اش، یک نفر دیگر به خاطر عشق، فردی دیگر به خاطر موقعیت شغلی و ثروت، حتی یک نفر هم به خاطر خاطرات شیرین و با ارزش گذشته‌اش دوست دارد به زندگی ادامه دهد.

پیدا کردن این رشته‌های ظریف و بااهمیت می‌تواند معنا، مفهوم، هدف، مسئولیت و مسیر زندگی افراد را مشخص کند. ویکتور فرانکل در کتاب «انسان در جستجوی معنا» به ما یاد می‌دهد تا این رشته‌های ظریف را پیدا کنیم.

---------------------------------------------------------------

 

موضوع اصلی کتاب «انسان در جستجوی معنا» چیست؟

کتاب «انسان در جستجوی معنا» اثر «ویکتور فرانکل» یکی از تاثیرگذارترین آثار ادبیات روانشناسانه است. این کتاب از دو بخش اصلی تشکیل می‌شود. بخش اول روایت تجربه‌های تلخ، سخت و تکان دهنده‌ی نویسنده در آشویتس و سایر اردوگاه‌های کار اجباری بود.

نویسنده در این بخش درباره‌ی شرایط وحشتناک این اردوگاه‌ها، شکنجه، اتاق‌های گاز و به طور کلی زندگی روزانه در اردوگاه‌های کار اجباری صحبت می‌کند. البته قصد کتاب این نیست که گزارشی تاریخی از اتفاق‌ها و وقایع ارائه دهد، بلکه می‌خواهد داستان‌های واقعی و کمتر شنیده شده و تجربیات شخصی‌اش را منعکس کند که میلیون‌ها انسان آن را لمس کرده‌اند و از آن رنج برده‌اند.

«ویکتور فرانکل» در جایی از این فصل کتاب می‌نویسد: «ما که از بخت خوب یا حسن اتفاق و یا معجزه از این اردوگاه ها بازگشته‌ایم، خوب می دانیم که بهترین‌های ما بازنگشتند…»

او با استفاده از تجربیات و تحلیل‌هایی که در پنج سال زندگی در اردوگاه‌های کار اجباری به دست آورد، توانست به دانش لوگوتراپی یا معنا درمانی برسد.

«ویکتور فرانکل» در بخش دوم کتاب «انسان در جستجوی معنا» اصول و مفاهیم لوگوتراپی را توضیح می‌دهد و از مسائلی مثل معنا جویی، ناکامی وجودی، خلاء وجودی، معنای زندگی، جوهر وجود، معنای عشق و معنای رنج صحبت می‌کند.

این بخش بیشتر جنبه علمی دارد و فرانکل درباره‌ی دستاورد آن سال‌های سخت صحبت می‌کند و توضیح می‌دهد که چه چیزهایی باعث شد برخی از افراد، از اردوگاه‌های کار اجباری جان سالم به در ببرند.

---------------------------------------------------------------

 

لوگوتراپی به چه معناست و چه کاربردی برای ما دارد؟

در این مقاله چندین بار از لوگوتراپی صحبت کردیم و گفتیم که «ویکتور فرانکل»، نویسنده‌ی کتاب «انسان در جستجوی معنا» ابداع کننده‌ی لوگوتراپی است. الان می‌خواهیم یک تعریف کوتاه از لوگوتراپی و هدف آن ارائه کنیم:

یک پزشک آمریکایی به درمانگاه دکتر فرانکل در وین رفت و از او پرسید: «آیا شما روانکاو هستید؟ از چه مکتبی پیروی می‌کنید؟»

دکتر فرانکل در جواب گفت: «من دقیقا یک روانکاو نیستم، بلکه یک روان درمانگر هستم و نظریه‌ی مخصوص خودم را دارم: لوگوتراپی»

پزشک آمریکایی از دکتر فرانکل خواست که در یک جمله لوگوتراپی را تعریف کند و تفاوت لوگوتراپی با روانکاوی را بیان کند.

دکتر فرانکل در پاسخ داد: «در روانکاوی بیمار باید روی یک مبل راحت دراز بکشد و درباره‌ی موضوعاتی با روانکاو صحبت کند که تکرارش بسیار دشوار است، اما در لوگوتراپی بیمار احتیاجی به دراز کشیدن روی مبل ندارد، ولی او باید به موضوعاتی گوش بدهد که شنیدنش اصلا کار ساده‌ای نیست.»

البته باید بگوییم این فقط یک تعریف یک خطی از لوگوتراپی بود و نمی‌تواند جوهر این مکتب رو توضیح بدهد.

تفاوت لوگوتراپی با روانکاوی این است که در لوگوتراپی توجه کمتری به گذشته‌ی فرد می‌شود. به جای تمرکز بر درون‌نگری که در روانکاوی خیلی مسئله‌ی پررنگی است، لوگوتراپی بیشتر به آینده، وظیفه، مسئولیت، معنی و هدفی که فرد باید در ادامه‌ی زندگی‌اش به آن‌ها توجه کند، می‌پردازد. 

---------------------------------------------------------------

 

کتابی که حرف‌های شعارگونه نمی‌زند!

کمی قبل‌تر گفته شد که «ویکتور فرانکل» پنج سال در سخت‌ترین شرایط در اردوگاه‌های کار اجباری زندگی کرد. عزیزترین اعضای خانواده‌اش را از دست داد، مال و اموالش از بین رفت، بدترین توهین‌ها و بی‌احترامی‌ها را دید، از گرسنگی و سرما رنج می‌کشید و هر لحظه منتظر مرگ بود. واقعا او چطور زنده ماند؟

دکتر فرانکل در کتاب «انسان در جستجوی معنا» با بهره‌مندی از تجربیاتش راهکارهایی برای هدف داشتن به ما یاد می‌دهد. به خاطر اینکه خود او این شرایط سخت را تحمل کرده، حرف‌هایش واقعا شنیدنی و قابل قبول است و آدم با مطالعه‌ی کتاب احساس نمی‌کند که نویسنده دارد شعار می‌دهد تا امید واهی به خواننده تزریق کند.

---------------------------------------------------------------

 

چند جمله از کتاب «انسان در جستجوی معنا»

دکتر فرانکل با لحنی گیرا و روان کتاب «انسان در جستجوی معنا» را نوشته است. این کتاب پر از جملات خواندنی است و احتمالا شما در شبکه‌های اجتماعی مختلف جمله‌های زیادی از این کتاب را دیده باشید.

در این قسمت از مقاله قصد داریم برای آشنایی بیشتر با کتاب «انسان در جستجوی معنا» پنج جمله‌ی کوتاه از آن را بخوانیم:

  •  مسئولیت پذیرفتن امری ضروری است که لوگوتراپی قاطعانه بر آن تکیه دارد. روش درمانی در این جهت گام بر می‌دارد که «چنان زندگی کن که انگار بار دومی است که به دنیا آمده‌ای و اینک در حال انجام خطاهایی هستی که در زندگی اولت مرتکب شده بودی.»

 

  • عشق تنها شیوه ای است که با آن می توان به اعماق وجود انسانی دیگر دست پیدا کرد‌. هیچکس توان آن را ندارد جز از راه عشق به جوهر وجود انسانی دیگر آگاهی کامل یابد.

 

  •  می‌توان همه چیز را از انسان گرفت، مگر یک چیز را؛ آزادی انسان در انتخاب رفتارش در هر شرایط و نیز انتخاب راه خود.

 

  • اگر همه چیز را از انسان بگیرند، باز هم حتی اگر یک لحظه و یک دم هم که شده می‌تواند، خوشبخت بماند و آن زمانی است که به محبوب خویش بیاندیشد.

 

  •  انسان از یک طرف همان موجودی است که اتاق گاز و کوره‌های آدم‌سوزی آشویتس را ساخته و از طرف دیگر همان موجودی که با جرات و شهامت با یاد نام خداوند و خواندن دعای «شما یسراییل» به کوره‌های آدم‌سوزی پا نهاده است.

---------------------------------------------------------------

 

نظرات بعضی از خوانندگان، افراد مطرح و نشریه‌های معتبر در مورد کتاب «انسان در جستجوی معنا»

کتاب «انسان در جستجوی معنا» یکی از بهترین کتاب‌های روانشناسانه و خودیاری است. این کتاب به چندین زبان زنده‌ی دنیا ترجمه شده است، افراد زیادی آن را خوانده‌اند و بسیاری از نشریات معتبر جهانی هم کتاب دکتر فرانکل را پیشنهاد کرده‌اند.

در ادامه‌ی مطلب نظرات برخی از آن‌ها را با هم می‌خوانیم:

  •  یکی از بهترین کتاب‌هایی که در دوره‌ی ما نوشته شده است. - هارولد اس‌. کوشنر، نویسنده

 

  • یک اثر ماندگار در حوزه ی ادبیات بقا. - نیویورک تایمز

 

  •  اگر امسال می‌خواهید فقط یک کتاب بخوانید، آن کتاب باید کتاب دکتر فرانکل، «انسان در جستجوی معنا» باشد. - لس آنجلس تایمز

 

  •  کتاب «انسان در جستجوی معنا» یکی از کتاب‌های ارزشمند در موضوع روانکاوی و امید است. نویسنده‌ی کتاب دکتر فرانکل روانپزشکی است که دارای تجربیات شخصی و غیر قابل تحمل در اردوگاه‌های مرگ و کار اجباری نازی‌ها در جنگ جهانی دوم است. او در این اردوگاه‌ها شاهد شکنجه و مرگ عزیزانش بوده ولی از این شرایط جان سالم به در برده است. او در این کتاب معنای اصلی زندگی را به ما نشان می‌دهد و نور امید را در دلمان روشن می‌کند. - از خواننده‌های کتاب

 

  • این کتاب را حتما بخوانید. حداقل چیزی که از آن به دست می‌آورید، این است که متوجه می‌شوید انسان‌ها در بدترین شرایط روحی و جسمی‌شان باز هم قادر به ادامه دادن زندگی هستند و معنای زندگی چیزی فراتر از شکست خوردن و به آسانی تسلیم شدن است. متوجه شدم که انسان‌هایی وجود دارند که با لمس سیاه‌ترین نیمه‌ی این دنیا هنوز معتقد به وجود زیبایی‌هایش هستند. - از خواننده‌های کتاب

 

  •  مسئله‌ای با این اهمیت و منحصر به فرد، تجربه زنده ماندن در اردوگاه‌های نازی و سپس داشتن فرصت مطالعه و کار بر مبنای چنین تجربیاتی، سوژه‌ی بی‌نظیری است که فرصتی استثنایی برای نویسنده فراهم می‌کند. - از خواننده‌های کتاب

---------------------------------------------------------------

 

چه کسانی باید این کتاب را بخوانند؟ چرا؟

آیا شما کسی را می‌شناسید که هر روز خوشحال باشد و کوچک‌ترین ناراحتی‌ای نداشته باشد؟ می‌توان با قطعیت گفت که چنین چیزی غیر‌ممکن است. روزهایی در زندگی همه‌ی آدم‌ها وجود دارد که آن‌ها احساس پوچی می‌کنند، ناامید می‌شوند و فکر می‌کنند که دیگر نمی‌توانند زندگی‌شان را ادامه دهند.

بسیاری از افراد بعد از چند روز دوباره با قدرت بلند می‌شوند و به زندگی ادامه می‌دهند، ولی بعضی از افراد در آن ناامیدی و پوچی فرو می‌روند و دیگر هیچ معنا و مفهومی برای زندگی‌شان ندارند.

کتاب «انسان در جستجوی معنا» یکی از بهترین کتاب‌هایی است که به این افراد کمک می‌کند تا معنای اصلی زندگی‌شان را پیدا کنند و بدانند باید دنبال چه چیزی باشند و هدفشان از زندگی کردن چیست.

اگر به دنبال پیدا کردن معنای اصلی زندگی و هدف از زنده بودن‌تان هستید، کتاب «انسان در جستجوی معنا» را در لیست مطالعه‌تان قرار دهید.

در پایان باید بگوییم که کتاب دکتر «ویکتور فرانکل» امید را در دل خواننده‌ها روشن می‌کند، تجربه‌ی خواندن این کتاب جذاب و مفید را از دست ندهید!

دیدگاه کاربران

  1. enayatazimi9 گفته:

    بسیار زیبا جهانى سپاس

  2. کاربر 4694676 گفته:

    کتاب خیلی خوبی ممنون بابت تولید این محصول