۱۰ نکته‌ی کلیدی برای ساختن عادت‌های خوب

عادت‌ها بخش بزرگی از زندگی انسان‌ها را تشکیل می‌دهند. همه‌ی افراد هم عادت‌های خوب دارند و هم عادت‌های بد و این موضوع کاملا طبیعی است. اما باید به یک نکته توجه داشت: عادت‌های بد می‌توانند بر زندگی‌ ما تاثیر منفی داشته باشند و عادت‌های خوب و مثبت، ما را به سمت یک زندگی موفق هدایت می‌کنند.

به طور مثال فردی را در نظر بگیرید که هر روز بعد از تمام شدن کارش، به رستوران می‌رود و دو پرس غذای چرب و سنگین می‌خورد. این کار در طولانی مدت، تبدیل به عادت می‌شود و اثرات بسیار منفی و مخربی روی او می‌گذارد. حالا فرد دیگری را در نظر بگیرید که هر روز بعد از تمام شدن کارش به باشگاه می‌رود و ورزش می‌کند. این فرد با ورزش کردن علاوه بر اینکه استرس‌های کار را از خودش دور می‌کند، بدنی سالم هم خواهد داشت. بنابراین ورزش کردن یکی از بهترین عادت‌ها محسوب می‌شود. در مثال بالا، هدف هر دو نفر رها شدن از خستگی و استرس کار است، اما روش‌ها با هم فرق دارد. فارغ از اینکه آیا کار آن‌ها نتیجه بخش است یا نه، یکی از افراد روشی مضر و دیگری روشی مفید را برای دستیابی به هدف انتخاب کرده است.

شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که چگونه عادت‌های خوب را بسازیم و آن‌ها را جایگزین عادت‌های بدمان کنیم. برای پیدا کردن جواب این سوال، این متن را از دست ندهید. در این مقاله ۱۰ نکته و راهکار کلیدی برای ساخت عادت‌های جدید و جایگزین کردن آن‌ها با عادت‌های بد ارائه می‌شود.

۱) از کارهای کوچک شروع کنید.

سنگ بزرگ نشانه‌ی نزدن است! بسیاری از مردم برای دستیابی به اهداف خود، خیلی غیرواقعی برنامه‌ریزی می‌کنند. آنها می‌خواهند یک روزه به هدفشان برسند، ولی این موضوع تقریبا غیرممکن است. فرض کنید که می‌خواهید وزن کم کنید. راه‌های متفاوتی برای رسیدن به این نتیجه وجود دارد، مثل رژیم‌های سخت و طاقت فرسا، ورزش کردن، تغییر عادت غذایی و … . بهترین راه ایجاد عادت‌های کوچک و مفید است، این کار باعث می‌شود شما به تدریج به خواسته‌ی خود برسید و در وسط کار از آن دلزده و خسته نشوید.

۲) مثبت اندیش باشید.

مثبت اندیشی به شما کمک می‌کند تا بر احساسات منفی خود غلبه کنید. اگر بیشتر افکار شما درباره‌ی تغییر عادت‌ها منفی باشد، جایگزین کردن عادات خوب با عادات بد بسیار سخت می‌شود، ولی اگر در این باره دیدگاه مثبتی داشته باشید، تغییر عادت آسان‌تر و سریع‌تر اتفاق می‌افتد. البته تفکر مثبت اصلا به این معنا نیست که همه چیز را نادیده بگیرید و به فعالیت‌های روزانه‌ی خود ادامه دهید، بلکه به این معناست که در برابر موضوعات ناخوشایند، واکنش مثبتی داشته باشید. بنابراین اگر به دنبال ایجاد عادت‌های خوب و جدید هستید، مثبت اندیشی را فراموش نکنید.

۳) به تصمیمی که گرفتید، متعهد باشید.

متعهد بودن شاید به نظر بسیاری از افراد کار ساده‌ای باشد ولی اینطور نیست! تعهد همان قول و قراری است که برای رسیدن به هدف با خود می‌گذارید. اما این همه‌ی ماجرا نیست، تعهد داشتن در کار یعنی باید وقت، انرژی و تلاش خود را برای رسیدن به نتیجه ی مدنظرمان اختصاص دهیم. متعهد بودن باعث می‌شود که زودتر عادت‌های خوب خود را بسازید، البته باید بگوییم اینطور نیست که با هیچ مانع و چالشی روبرو نشوید. چالش‌ها همیشگی هستند، اما تعهد داشتن به شما کمک می‌کند که در انجام کارهایتان مصمم‌تر باشید.

۴) تمام راهکارها و موانع را شناسایی کنید.

اگر به دنبال داشتن عادت‌های مفید هستید باید نقشه‌ی راه دقیقی داشته باشید و تمام موانع و راهکارهای احتمالی را بررسی کنید. در غیر این صورت احتمال شکست خوردن‌تان بسیار زیاد می‌شود. وقتی شروع به ایجاد یک عادت خوب می‌کنید، قطعا روزهای سخت زیادی وجود خواهد داشت اما باید توجه داشته باشید که به هیچ وجه برای مقابله با آن‌ها نباید به عادت‌های بد و سابق خود برگردید. به طور مثال فردی را در نظر بگیرید که می‌خواهد سیگار را ترک کند. او روز کاری بسیار سختی را سپری کرده، اگر دوباره سیگار بکشد تمام زحمت‌هایی که برای ترک کردن کشیده بود، از بین می‌رود. بنابراین باید راهی جایگزین و مفید به جای سیگار کشیدن پیدا کند، مثلا با جایگزین کردن ورزش یا مدیتیشن، هم می‌تواند استرس‌ها را از خود دور کند و هم می‌تواند سیگار کشیدن را ترک کند.

۵) از کمک دوستان و خانواده استفاده کنید.

دوستان و خانواده ارتباط زیادی با تغییر عادت‌های شما دارند. با آن‌ها درباره‌ی عادتی که می‌خواهید ترکش کنید، صحبت کنید و از حمایت‌ها و کمک‌هایشان بهره ببرید. فرض کنید که می‌خواهید مصرف قند را محدود کنید. اگر خانواده یا دوستانتان را در جریان این موضوع بگذارید، آن‌ها می‌توانند شما را تشویق کنند که مصرف مواد قندی را به حداقل برسانید. کمک آن‌ها علاوه بر اینکه باعث می‌شود راحت‌تر عادت‌های خود را عوض کنید، باعث می‌شود که اعتماد به نفس‌تان هم افزایش پیدا کند و زودتر به هدف خود برسید.

۶) سعی کنید یک برنامه‌ی روتین داشته باشید.

اگر می‌خواهید یک عادت خوب در زندگی خود ایجاد کنید، باید روی انجام آن به صورت روزمره متمرکز شوید زیرا اگر یک مرتبه این کار را انجام دهید، هیچ‌وقت به یک عادت تبدیل نمی‌شود. جمله‌ای معروف وجود دارد که می‌‌گوید: “کلید رسیدن به پیروزی ایجاد برنامه‌ی روتین است.”

۷) برای پیروزی‌های کوچک خود شادی کنید.

به پیروزی‌های کوچکی که کسب می‌کنید اهمیت بدهید، چون باعث می‌شود که برای ادامه‌ی کار انگیزه داشته باشید. وقتی که به ازای پیروزی‌های کوچک به خودتان پاداش می‌دهید، احساس موفقیت در شما به وجود می‌آید و سریع‌تر به هدف خود می‌رسید.

۸) با خودتان صادق و روراست باشید.

قبل از اینکه یک عادت را به زندگی تان اضافه کنید باید به این موضوع فکر کنید که این عادت چه تاثیری روی زندگی شما می‌گذارد، چگونه شما را در رسیدن به اهدافتان کمک می‌کند و به طور کلی چرا باید این عادت را داشته باشید. اگر برای این پرسش‌ها جواب دقیقی نداشته باشید، وسط کار بسیار مضطرب می‌شوید، ولی اگر از نتایج عادت خود مطلع باشید، برای ایجاد کردن آن نهایت تلاشتان را می‌کنید. بنابراین با خود شفاف باشید تا بتوانید به هدف خود برسید.

۹) دست از قضاوت کردن خود بردارید.

قضاوت کردن یکی از رفتارهای مخرب انسان‌ها است. وقتی سعی دارید یک کار خیلی سخت را تبدیل به عادت کنید، ممکن است شکست بخورید. با قضاوت کردن و بررسی بیش از حد دلایل شکست، اعتماد به نفستان از بین می‌رود، احساس گناه و شرم می‌کنید و به افکار منفی دامن می‌زنید. به جای این کار سعی کنید به خودتان انرژی و انگیزه بدهید. یک انسان با انگیزه می تواند هر غیرممکنی را ممکن کند.

۱۰) به خودتان وقت بدهید.

شکل گیری یک عادت جدید روندی زمانبر است، بنابراین باید به بدن و ذهن خود زمان کافی بدهید تا به این کار جدید عادت کنید. به هیچ وجه انتظار نداشته باشید عادتی که به تازگی در حال ساخت آن هستید، روز بعد یا هفته بعد نتیجه بدهد، زیرا این اتفاق هرگز نخواهد افتاد؛ پس صبور باشید و به خود فرصت بدهید.

شاید شنیده باشید که برای ساخته شدن یک عادت جدید ۲۱ روز زمان لازم است؛ اما در واقعیت اینطور نیست. برای ایجاد یک عادت جدید، شما به یک برنامه عالی، انگیزه ی بالا، تعهد و … نیاز دارید. در غیر این صورت دستیابی به هدف و ساخت عادت جدید تقریبا غیرممکن است. با رعایت این ۱۰ راهکار کلیدی عادت های موثر و جدید ایجاد کنید و زندگی خود را تغییری اساسی دهید.

 

برشی جذاب از کتاب «ساخت عادت‌های ماندگار» را بشنویم:

برای دانلود این کتاب صوتی تاثیر گذار روی عکس زیر کلیک کنید:

دیدگاه‌ها 0